Welke symptomen dat zijn, lees je op deze pagina. Ook vind je hier informatie over besmetting en hoe vaak de infectieziekte voorkomt.
- Symptomen: hier vind je de klachten die voorkomen bij de infectieziekte.
- Besmetting: onder deze kop lees je wanneer en op welke wijze iemand met die infectieziekte besmettelijk is.
- Hoe vaak komt het voor: hier vertellen we hoe vaak de infectieziekte voorkomt.
- Welke vaccinatie beschermt tegen meningokokken: hier zie je welke vaccinatie tegen de infectieziekte beschermt.
Symptomen
Niet iedereen wordt ziek bij een besmetting met meningokokken, maar kunnen dan wel anderen besmetten. De eerste klachten zijn vaak verkoudheid en een ziek of hangerig gevoel. Al snel ontstaat er hoge koorts. De infectie kan leiden tot een hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging. Kinderen kunnen overlijden aan deze ziekte of hebben blijvende lichamelijke problemen. Ook doofheid en/of leer-en gedragsproblemen kunnen voorkomen.
Besmetting
Ben je besmet met de meningokokkenziekte, dan zit de bacterie in je neus of keel. Veel mensen weten niet eens dat ze besmet zijn, omdat ze niet ziek worden. Je kan besmet raken door hoesten, niezen en via de uitademing van een besmet persoon. Kleine druppeltjes met de bacterie komen dan in de lucht. Je kunt deze druppeltjes inademen en daardoor besmet raken. Ook door direct contact, zoals zoenen, kan de bacterie worden overgedragen. De kans dat je na besmetting ziek wordt is heel klein. Maar als je de meningokokkenziekte wel krijgt, dan kan dit leiden tot hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging of zelfs overlijden. Daarom is de MenACWY-vaccinatie opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.
Hoe vaak komt het voor?
Lange tijd was er sprake van zo’n 500 tot 600 meningokokkeninfecties per jaar. In 2001 was er een piek met 700 gevallen, vooral door het C-type bacterie. Enkele patiënten, waaronder tieners, stierven. Sindsdien zit de vaccinatie tegen de bacterie in het Rijksvaccinatieprogramma voor baby’s van 14 maanden. Het aantal ziektegevallen per jaar door een besmetting met de bacterie type C is toen drastisch afgenomen.
Sinds 2015 zien we in Nederland een toename van besmettingen en ziektegevallen door de meningokok, type W. Vanaf 2018 wordt daarom een gecombineerd vaccin tegen de meningokokkenziekte typen A, C, W en Y gegeven op zowel 14 maanden als 14 jaar.
Welke vaccinatie beschermt tegen de meningokokkenziekte ?
De MenACWY- vaccinatie beschermt tegen de meningokokkenbacteriën uit de groepen A, C, W, Y.