BMR
Deze vaccinatie beschermt tegen bof, mazelen en rodehond.
Om kinderen nóg beter te beschermen tegen ernstige infectieziekten gaat het Rijksvaccinatieprogramma vanaf 2025 veranderen.
Het Rijksvaccinatieprogramma bestaat uit vaccins tegen verschillende infectieziekten. Klik op het vaccin om te zien tegen welke infectieziekten het beschermt, wanneer het wordt gegeven en hoe vaak. Ook de bijwerkingen en bijsluiters vind je hier.
In Nederland hebben we sinds 1957 het Rijksvaccinatieprogramma. De infectieziekten waartegen de vaccinaties beschermen, vormden tot de jaren ’50 een groot probleem voor de volksgezondheid. Inmiddels komen veel infectieziekten in Nederland nog nauwelijks voor. Dat komt naast de vaccinaties onder meer doordat we gezonder eten en beschikken over een betere gezondheidszorg en hygiëne.
Het is niet verplicht om je kind te laten vaccineren, Door vaccineren beschermen je kind wél tegen vaak zeer besmettelijke (kinder)ziekten én draag je bij aan groepsimmuniteit voor zwakkere kinderen.
Om de 5 á 10 jaar is er een uitbraak van een ziekte waartegen gevaccineerd wordt, meestal onder groepen die niet zijn ingeënt. Daar is de vaccinatiegraad te laag voor groepsimmuniteit, de groepsbescherming die ervoor zorgt dat een ziekte minder vaak voorkomt en ook kinderen worden beschermd die niet zijn ingeënt. Om deze groepsimmuniteit te creëren en te behouden is het belangrijk dat zo veel mogelijk kinderen de vaccinaties krijgen. Als bijna alle kinderen ingeënt zijn, kan een ziekte zelfs helemaal verdwijnen. Dat is bijvoorbeeld gebeurd met de pokken.
Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Volg dan ons webinar: Informatie over vaccinaties voor kinderen.