Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Mazelen in de regio Rotterdam-Rijnmond: dit moet je doen als je kind klachten heeft en hoe kun je je kind beschermen

Lees meer

Mazelen

Mazelen is een erg besmettelijke vlekjesziekte. Je kan je kind er tegen beschermen door 2 vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma. Wie gevaccineerd is, maar de ziekte toch krijgt, heeft over het algemeen minder (ernstige) klachten.

Content

Op deze pagina lees je wat mazelen is, hoe je besmet kan raken en hoe vaak de infectieziekte voorkomt. Ook geven we tips wat je kan doen als je kind mazelen heeft en hoe je besmetting kan voorkomen.

De symptomen van mazelen

Van de mazelen kunnen kinderen zeer hoge koorts krijgen. Na 3 tot 7 dagen komen er rode vlekjes op de huid. Dit begint achter de oren en later over het hele lichaam. Vaak hebben kinderen last van hoesten, snotteren en ontstoken ogen. Ook kan oorontsteking of diarree ontstaan. Wat minder voorkomt, is dat de mazelen een longontsteking, stuipen en een hersenontsteking veroorzaken. In zeldzame gevallen ontstaat die hersenontsteking pas 7 jaar later, altijd met overlijden tot gevolg. Vaak gaat mazelen vanzelf over en zijn medicijnen niet nodig. 

Voor sommige mensen kan de ziekte gevaarlijk zijn. Dit zijn: 

  • Baby’s jonger dan 1 jaar.
  • Zwangeren die niet gevaccineerd zijn en nooit mazelen hebben gehad.
  • Mensen met een verminderde weerstand. 

Hoe raak je besmet met mazelen?

Mazelen is een erg besmettelijke ziekte. Je krijgt het van iemand die besmet is met het mazelenvirus door hoesten, niezen en via de uitademing. Iemand met de mazelen is vooral besmettelijk van 3 dagen vóór tot 5 dagen na het optreden van de huiduitslag. Een persoon met mazelen besmet gemiddeld 12 tot 18 personen.

Hoe vaak komt mazelen voor?

In 1987 is de BMR-vaccinatie ingevoerd tegen de bof, mazelen en rodehond. Voor de invoering van de vaccinatie kregen vrijwel alle kinderen in Nederland de mazelen. Tegenwoordig krijgen zo’n 10 kinderen per jaar deze infectieziekte, meestal onder groepen waarin minder wordt gevaccineerd. De laatste mazelenuitbraak in Nederland was in 2013-2014. Er werden toen 180 mazelenpatiënten opgenomen in ziekenhuizen. Een 17-jarig meisje met de mazelen overleed. Wereldwijd stierven in 2019 nog steeds ongeveer 200.000 kinderen aan de gevolgen van de infectieziekte. 

Belangrijke informatie: In 2024 zijn de mazelen uitgebroken in veel landen in Europa. GGD Brabant-Zuidoost heeft recent verschillende meldingen ontvangen van mazelen in Eindhoven en omgeving. Omdat de vaccinatiegraad de laatste jaren steeds lager wordt, maken (jeugd)artsen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de jeugdgezondheidszorg zich zorgen.

Heeft je kind klachten die bij mazelen horen?

Blijf dan thuis en bel de huisarts. Ga niet zelf naar de huisarts. Het virus kan zich makkelijk verspreiden in de wachtkamer. Ontvang ook geen bezoek thuis en laat je kind niet naar de kinderopvang of school gaan, totdat je zeker weet dat het geen mazelen zijn.

Wat kun je doen als je kind mazelen heeft?

  • Zorg dat je kind voldoende uitrust. Dit betekent niet dat hij in bed hoeft te blijven. Je kind mag ook naar buiten.  
  • Als je kind koorts heeft, moet het lichaam de warmte kwijt kunnen. Zorg er daarom voor dat hij dunne en luchtige kleding draagt. In bed is een laken voldoende, maar als hij het koud heeft kan je hem extra toedekken met een deken.  
  • Geef je kind paracetamol als hij zich erg ziek voelt.  
  • Geef je kind wat extra aandacht, bijvoorbeeld door hem voor te lezen of samen een spel te doen.  
  • Meld op school of op het kinderdagverblijf dat je kind mazelen heeft. Dan weten andere ouders dat hun kind mogelijk besmet is.

Let op: het doormaken van mazelen zorgt voor levenslange bescherming. Uit studies blijkt wel dat de afweer tegen andere infectieziekten minder is door het doormaken van de mazelen. Dit kan weken tot maanden duren.

Welke vaccinatie beschermt tegen de mazelen?

De BMR-vaccinatie beschermt tegen bof, mazelen en rodehond.

Is mijn kind beschermd tegen mazelen?

  • Mijn kind heeft 2 vaccinaties gehad: een extra BMR-vaccinatie is niet nodig.
  • Mijn kind heeft 1 vaccinatie gehad: het vervroegen van de tweede BMR-vaccinatie is niet nodig.
  • Mijn kind is nog niet gevaccineerd tegen mazelen: bescherm je kind met de BMR-vaccinatie. Dit helpt om verspreiding van mazelen te voorkomen.

Hoe voorkom je mazelen?

  • Zorg voor goede hygiëne: was je handen en hoest en nies in je elleboog.
  • Is je kind (nog) niet gevaccineerd en zijn er gezinsleden met klachten zoals hoge koorts, rode vlekjes of hoesten? Of heeft een gezinslid contact gehad met iemand met mazelen? Neem dan contact op met de huisarts.
  • Blijf bij een vermoeden van mazelen thuis en ontvang geen bezoek.

Reizen naar het buitenland

Heb je plannen om naar een Europees land te gaan en heb je nauw contact met de lokale bevolking (bijvoorbeeld logeren bij mensen thuis of familiebezoek)? Kijk dan op de website van GGD Rotterdam-Rijnmond Reizigersvaccinatie om te zien welke vaccinaties worden geadviseerd.

RIVM-video: Wat is mazelen?

https://cms.vaccinatiescjgrijnmond.nl/uploads/images/Teasers/Webinar-vaccineren.png

Webinar: Informatie over vaccinaties voor kinderen

Het kan lastig zijn om te beslissen of je jouw kind wil laten vaccineren. In dit webinar krijg je uitgebreide én betrouwbare informatie over de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma. Daarnaast geven we informatie over de ziekten waar de vaccins tegen beschermen. Er is ook ruimte om twijfels over vaccineren te bespreken. Dit webinar is gratis te volgen.

Aanmelde: live webinarTerugkijken: on demand

Vragen?

Wij helpen je graag verder

Bekijk alle veelgestelde vragen
Wanneer ben je beschermd tegen de mazelen?

Als je mazelen hebt doorgemaakt of als je tegen mazelen gevaccineerd bent en het vaccin is aangeslagen, ben je beschermd. Bij 95% van de mensen slaat het vaccin de eerste keer aan en dan ben je levenslang beschermd. Om de overige 5% te beschermen wordt het vaccin nog een keer aangeboden. Na twee prikken is 99% van de gevaccineerde mensen levenslang beschermd.

Hoeveel procent van de mensen die de BMR-vaccinatie hebben gehad is beschermd tegen mazelen?

95% van de mensen die 1 keer zijn gevaccineerd, zijn beschermd tegen mazelen. Tegenwoordig bieden we 2 BMR-vaccinaties aan om ook de 5% die niet op het eerste vaccin reageerde nog een keer de kans te bieden. Na 2 vaccins blijken 99% van de mensen antistoffen te hebben opgebouwd tegen het mazelenvirus. We beschouwen mensen met 1 vaccinatie in principe als beschermd (omdat zij bij de grote groep van 95% horen).

Hoe kan het dat mensen die gevaccineerd zijn toch mazelen krijgen?

Bij 95% van de mensen slaat het vaccin na de eerste keer aan. Om de overige 5% te beschermen wordt het vaccin nog een keer aangeboden. Na twee prikken is 99% van de gevaccineerde mensen beschermd. 1% van de gevaccineerde mensen reageert niet op het aangeboden vaccin. Zij kunnen ondanks vaccinatie toch mazelen ontwikkelen.

Mijn kind is niet gevaccineerd tegen mazelen. Kan dat alsnog?

Kinderen die de BMR-vaccinatie tegen mazelen nog niet hebben gehad, kunnen deze alsnog krijgen. Jonge kinderen kunnen deze krijgen op één van onze CJG-locaties. Neem daarvoor contact met ons op. Oudere kinderen kunnen deze halen tijdens onze vaccinatiedagen.

Mijn kind is misschien al besmet met mazelen. Heeft de BMR-vaccinatie dan nadelige gevolgen?

Nee, de vaccinatie heeft dan geen nadelige gevolgen. Als vaccinatie binnen 3 dagen na de besmetting wordt gegeven kan het vaccin zelfs nog een beschermend effect hebben. Als de mazeleninfectie al te ver gevorderd is, krijgt je kind mazelen.

Bekijk alle veelgestelde vragen