Welke symptomen dat zijn, lees je op deze pagina. Ook vind je hier informatie over besmetting en hoe vaak de infectieziekte voorkomt.
- Symptomen: hier vind je de klachten die voorkomen bij de infectieziekte.
- Besmetting: onder deze kop lees je wanneer en op welke wijze iemand met die infectieziekte besmettelijk is.
- Hoe vaak komt het voor: hier vertellen we hoe vaak de infectieziekte voorkomt.
- Welke vaccinatie beschermt tegen HPV-kanker: hier zie je welke vaccinatie tegen de infectieziekte beschermt.
Symptomen
Meestal weet je niet dat je besmet bent. Zowel bij jongens als meisjes geeft een HPV-infectie namelijk vaak weinig tot geen symptomen. Als die er wel zijn kunnen de klachten uiteenlopen van een branderig gevoel tot afscheiding, bloedingen, pijn en afwijkingen aan bijvoorbeeld penis of anus. Maar door HPV-besmetting kunnen ook genitale wratten en kanker ontstaan, afhankelijk van het type HPV. De 2 HPV-typen die samen de meeste HPV-kankers veroorzaken, zijn HPV16 en HPV18. De vaccinatie HPV beschermt tegen deze 2 typen. Tussen de besmetting met HPV en het ontstaan van HPV-kanker zit vaak 15 jaar of meer. Er kan op verschillende plaatsen kanker ontstaan: aan de mond- en keelholte, slokdarm, anus, penis, vagina, schaamlippen en baarmoederhals. De meest voorkomende vorm van HPV-kanker is baarmoederhalskanker.
Besmetting
Besmetting kan plaatsvinden door te vrijen met iemand die HPV heeft. Condooms verminderen de kans op besmetting met HPV, maar het virus verspreidt zich ook via handen, huid en mond. HPV verdwijnt meestal vanzelf na ongeveer 1,5 jaar uit het lichaam, in die periode is diegene besmettelijk. Echter, bij sommigen blijft HPV in het lichaam en blijven ze besmettelijk.
Hoe vaak komt het voor?
8 op de 10 mensen raken 1 of meerdere keren in hun leven besmet met HPV. Meestal ruimt je lichaam het virus zelf op, maar bij 10 tot 20% van de mensen gebeurt dat niet. Dan kan het virus ervoor zorgen dat gezonde cellen worden aangetast. Deze afwijkende cellen verdwijnen ook vaak vanzelf, maar soms ontwikkelen ze zich tot kankercellen. Jaarlijks krijgen bijna 1.100 vrouwen en 400 mannen het bericht dat ze HPV-kanker hebben. In een vroeg stadium zijn deze kankers meestal goed te behandelen, maar de klachten worden vaak niet meteen in verband gebracht met HPV-kanker. Het kan dan lang duren voordat de juiste diagnose wordt gesteld en de behandeling kan starten.
Om baarmoederhalskanker in een vroeg stadium op te sporen krijgen alle vrouwen tussen de 30 en 60 jaar iedere 5 jaar een uitnodiging voor een uitstrijkje. Met dit uitstrijkje kan vastgesteld worden of het HPV-virus nog in de cellen van de baarmoederhals zit en dus mogelijk kanker kan veroorzaken.
Welke vaccinatie beschermt tegen het Humaan papillomavirus?
De HPV-vaccinatie beschermt tegen het humaan papillomavirus dat kanker aan mond- en keelholte, penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Maar je kunt er ook genitale wratten van krijgen.