Welke symptomen dat zijn, lees je op deze pagina. Ook vind je hier informatie over besmetting en hoe vaak de infectieziekte voorkomt.
- Symptomen: hier vind je de klachten die voorkomen bij de infectieziekte.
- Besmetting: onder deze kop lees je wanneer en op welke wijze iemand met die infectieziekte besmettelijk is.
- Hoe vaak komt het voor: hier vertellen we hoe vaak de infectieziekte voorkomt.
- Welke vaccinatie beschermt tegen Hepatitis B: hier zie je welke vaccinatie tegen de infectieziekte beschermt.
Symptomen
Hepatitis B veroorzaakt een leverontsteking. De meeste mensen krijgen geen klachten na besmetting, maar moeheid, gebrek aan eetlust, spier- en gewrichtspijn, koorts, geel zien en jeuk kunnen voorkomen. Van de volwassenen en grotere kinderen die hepatitis-B krijgen, geneest 80 tot 95% vanzelf. Bij pasgeboren en kleine kinderen is dit anders: slechts 5% geneest vanzelf. De overige 95% krijgt een langdurige of chronische leverontsteking, waardoor leverfalen en leverkanker kunnen ontstaan.
Besmetting
Besmetting ontstaat door contact met besmet bloed, door onveilig seksueel contact of tijdens de bevalling. Een moeder kan de infectieziekte dan op haar kind overdragen. Je blijft besmettelijk voor anderen zolang het virus nog in je lichaam zit. Als je bent genezen, ben je niet meer besmettelijk.
Hoe vaak komt het voor?
In Nederland zijn ongeveer 40.000 dragers van het hepatitis B-virus. Tussen 2005 en 2015 is het aantal besmettingen van acute hepatitis B bij mannen die seks hebben met mannen sterk gedaald. Besmettingen via heteroseksuele contacten zijn de afgelopen jaren ook gedaald, maar in mindere mate. Door bloedonderzoek tijdens de zwangerschap en vaccinatie na de geboorte komt overdracht van moeder op kind bijna niet voor in Nederland.
Welke vaccinatie beschermt tegen het hepatitis B-virus?
De DKTP-Hib-HepB-vaccinatie beschermt tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, hib-ziekte en hepatitis B.