Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Om kinderen nóg beter te beschermen tegen ernstige infectieziekten gaat het Rijksvaccinatieprogramma vanaf 2025 veranderen.

Lees meer

Hepatitis B

In het Rijksvaccinatieprogramma wordt tegen verschillende infectieziekten gevaccineerd. Hepatitis B is er daar 1 van. Wie wel wordt gevaccineerd tegen hepatitis B maar deze infectieziekte toch krijgt, heeft over het algemeen minder (ernstige) symptomen.

Content

Welke symptomen dat zijn, lees je op deze pagina. Ook vind je hier informatie over besmetting en hoe vaak de infectieziekte voorkomt.

  • Symptomen: hier vind je de klachten die voorkomen bij de infectieziekte.
  • Besmetting: onder deze kop lees je wanneer en op welke wijze iemand met die infectieziekte besmettelijk is.
  • Hoe vaak komt het voor: hier vertellen we hoe vaak de infectieziekte voorkomt.
  • Welke vaccinatie beschermt tegen Hepatitis B: hier zie je welke vaccinatie tegen de infectieziekte beschermt.

Symptomen

Hepatitis B veroorzaakt een leverontsteking. De meeste mensen krijgen geen klachten na besmetting, maar moeheid, gebrek aan eetlust, spier- en gewrichtspijn, koorts, geel zien en jeuk kunnen voorkomen. Van de volwassenen en grotere kinderen die hepatitis-B krijgen, geneest 80 tot 95% vanzelf. Bij pasgeboren en kleine kinderen is dit anders: slechts 5% geneest vanzelf. De overige 95% krijgt een langdurige of chronische leverontsteking, waardoor leverfalen en leverkanker kunnen ontstaan.

Besmetting

Besmetting ontstaat door contact met besmet bloed, door onveilig seksueel contact of tijdens de bevalling. Een moeder kan de infectieziekte dan op haar kind overdragen. Je blijft besmettelijk voor anderen zolang het virus nog in je lichaam zit. Als je bent genezen, ben je niet meer besmettelijk.

Hoe vaak komt het voor?

In Nederland zijn ongeveer 40.000 dragers van het hepatitis B-virus. Tussen 2005 en 2015 is het aantal besmettingen van acute hepatitis B bij mannen die seks hebben met mannen sterk gedaald. Besmettingen via heteroseksuele contacten zijn de afgelopen jaren ook gedaald, maar in mindere mate. Door bloedonderzoek tijdens de zwangerschap en vaccinatie na de geboorte komt overdracht van moeder op kind bijna niet voor in Nederland.

Welke vaccinatie beschermt tegen het hepatitis B-virus?

De DKTP-Hib-HepB-vaccinatie beschermt tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, hib-ziekte en hepatitis B.

RIVM video: Wat is Hepatitis B?

https://cms.vaccinatiescjgrijnmond.nl/uploads/images/Teasers/Webinar-vaccineren.png

Webinar: Informatie over vaccinaties voor kinderen

Het kan lastig zijn om te beslissen of je jouw kind wil laten vaccineren. In dit webinar krijg je uitgebreide én betrouwbare informatie over de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma. Daarnaast geven we informatie over de ziekten waar de vaccins tegen beschermen. Er is ook ruimte om twijfels over vaccineren te bespreken. Dit webinar is gratis te volgen.

Aanmelden

Vragen?

Wij helpen je graag verder

Bekijk alle veelgestelde vragen
Hoe krijg je een infectieziekte?

Je kunt een infectieziekte krijgen door:

  • Besmet eten of drinken.
  • Het inademen van micro-organismen die in de lucht zweven.
  • Contact met iemand die besmet is.
  • Bacteriën die in een wond komen.

Vooral oudere mensen en jonge kinderen zijn vatbaar voor infectieziekten. Zij lopen het grootste risico op ernstige complicaties of overlijden. Vaccinatie vermindert de kans hierop. Ook zorgt het ervoor dat gevaarlijke infectieziekten minder voorkomen. Wie wel wordt gevaccineerd maar de ziekte toch krijgt, heeft vaak minder (ernstige) symptomen en complicaties.

Hoe voert het CJG het Rijksvaccinatieprogramma uit?

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stuurt aan ouders (of de jongere) de vaccinatiekaarten, het vaccinatiebewijs en een folder over het Rijksvaccinatieprogramma. Bij kinderen tot 4 jaar geven wij de vaccinaties tijdens de afspraken op onze CJG-locaties. Oudere kinderen en jongeren krijgen een uitnodiging voor een vaccinatiedag die 2 keer per jaar op diverse locaties in de regio Rotterdam-Rijnmond plaatsvindt. In uitzonderingsgevallen (bijvoorbeeld wanneer een kind net in Nederland is komen wonen of zeer angstige is) kunnen oudere kinderen ook gevaccineerd worden op één van onze CJG-locaties.

In mijn omgeving zijn kinderen die niet gevaccineerd zijn. Loopt mijn kind nu risico op een ziekte?

Een kind loopt altijd (enig) risico op een ziekte, maar dat risico verkleint als je kind er zelf tegen is ingeënt. Daarnaast is voor de meeste ziekten waartegen wij vaccineren de groepsimmuniteit op veel plekken hoog genoeg. Wel zien we helaas dat dit op steeds meer plekken niet meer het geval is (de laatste jaren zien we dat de vaccinatiegraad van het Rijksvaccinatieprogramma is afgenomen), wat de kans vergroot dat je kind met deze ziektes wordt besmet.

Bekijk alle veelgestelde vragen