Om kinderen nóg beter te beschermen tegen ernstige infectieziekten gaat het Rijksvaccinatieprogramma vanaf 2025 veranderen.
Heb je vragen over jouw vaccinatie? Op de veelgestelde vragen pagina van CJG Rijnmond vind je de meest voorkomende vragen en antwoorden.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stuurt aan ouders (of de jongere) de vaccinatiekaarten, het vaccinatiebewijs en een folder over het Rijksvaccinatieprogramma. Bij kinderen tot 4 jaar geven wij de vaccinaties tijdens de afspraken op onze CJG-locaties. Oudere kinderen en jongeren krijgen een uitnodiging voor een vaccinatiedag die 2 keer per jaar op diverse locaties in de regio Rotterdam-Rijnmond plaatsvindt. In uitzonderingsgevallen (bijvoorbeeld wanneer een kind net in Nederland is komen wonen of zeer angstige is) kunnen oudere kinderen ook gevaccineerd worden op één van onze CJG-locaties.
Het kan gebeuren dat je de vaccinatiekaart(en) kwijt bent. Dit is geen probleem, we geven gewoon de vaccinatie(s). Meld het bij binnenkomst en we helpen je verder.
Weet je niet meer zeker welke vaccinaties je kind heeft gehad? Je kunt de vaccinatiegegevens opvragen via het regiokantoor van de Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma’s (DVP)
Ja, je ontvangt van ons een vaccinatiebewijs. Zwangeren en ouders met kinderen tot 12 jaar kunnen in het medisch dossier op Mijn CJG Rijnmond alle geregistreerde vaccinaties inzien.
Ja, als je vaccinaties hebt gemist kun je die inhalen. Neem alle vaccinatiekaarten en vaccinatiebewijs mee die je hebt, dan kijken we op de locatie wat op dat moment mogelijk is.
De ziekten waartegen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) beschermt, vormden tot de jaren ‘50 een groot probleem voor de volksgezondheid. De uitbraak ervan werd voor een groot deel beperkt door verbeterde hygiëne en bijvoorbeeld de aanleg van riolering, maar sinds de invoering van het Rijksvaccinatieprogramma in 1957 zijn veel van die ziektes bijna helemaal verdwenen.
Er zijn 2 redenen om te vaccineren:
Ga je geen prik halen omdat je hem al hebt gehaald bij de huisarts, GGD of het CJG? Laat dit dan weten aan het RIVM regiokantoor. Je kunt je vaccinatie met je naam, burgerservicenummer (BSN) en de datum en priklocatie waarop de prik is gegeven doorgeven via de contactpagina van het RIVM.
Sommige prikken moeten vaker gegeven worden om voldoende beschermd te zijn en te blijven.
Twijfel je of de prik nodig is?
Neem dan contact met ons op. Het kan zijn dat je een uitnodiging voor de vaccinatie hebt ontvangen omdat je geen toestemming hebt gegeven om de vaccinatiegegevens van je kind (of die van jezelf) met het RIVM te delen. Het RIVM weet dan niet dat deze prik al eerder gegeven is en blijft minimaal 2 keer een herinnering sturen. Je kunt de uitnodiging dan als niet verzonden beschouwen.
Je wordt dan door het RIVM alleen nog maar uitgenodigd voor prikken die je nog niet hebt gehad.
Je kunt bij het RIVM een overzicht aanvragen van alle prikken die zijn gegeven, handig voor als je op vakantie gaat.
Mocht je naar een andere gemeente verhuizen en jij en/of je kind bij een andere jeugdgezondheidszorgorganisatie zorg ontvangt, kunnen zij opvragen welke prikken hij heeft gehad.
We voorkomen dat we te veel, te weinig of de verkeerde vaccinaties geven of vaccinaties op het verkeerde moment.
Klik hier voor meer informatie over de voor- en nadelen van toestemming geven.
Nee, de vaccinaties hebben geen invloed op de vatbaarheid voor infecties.
De HPV-prik is voor zowel jongen als meisjes in het jaar dat ze 10 worden. Ook jongens kunnen besmet raken met HPV. Jongens kunnen geen baarmoederhalskanker krijgen van het virus, maar wel kanker aan de mond- en keelholte, de penis en de anus. Daarnaast kunnen jongens het ook doorgeven aan anderen. Daarom kunnen jongens ook een prik halen. Door het vaccineren van beide groepen op jonge leeftijd kunnen we veel meer jongens en meisjes beschermen tegen HPV-gerelateerde kanker op latere leeftijd. Jongens krijgen hetzelfde vaccin als meisjes en zijn daarmee beschermd tegen HPV.
Tijdens de afspraak vragen we aan je of we de vaccinatie(s) met jouw persoonsgegevens mogen delen met het RIVM. Zo voorkom je dat je (kind) te veel, te weinig of de verkeerde vaccinaties krijgt of vaccinaties op het verkeerde moment.
De prik voelt voor iedereen anders. De ene voelt het even kort, de ander vindt het kriebelen of tintelen en sommigen voelen er niks van. Hoe het ook voor jou zal zijn, het is voorbij voor je het weet!
Nee, deze prik heeft geen invloed op andere vaccinaties en mag samen met een andere vaccinatie gegeven worden.
Nee, de griepprik heeft geen invloed op de rhesusprik (anti-D). Het maakt ook niet uit hoeveel tijd er tussen de griepprik en de rhesusprik zit. Je mag beide prikken op dezelfde dag krijgen.
Nee. Het geven van borstvoeding na de griepprik is veilig. De vaccinatie is een geïnactiveerd vaccin waardoor er geen levend virus toegediend wordt en in de borstvoeding terecht kan komen. De bestanddelen in de vaccinatie komen niet in de moedermelk. De antistoffen die je aanmaakt na de griepprik kunnen later in de melk komen en geven mogelijk extra bescherming aan de baby.
Nee, de vaccinatie tegen kinkhoest heeft geen invloed op de rhesusprik (anti-D). Het maakt ook niet uit hoeveel tijd er tussen de kinkhoestvaccinatie en de rhesusprik zit. Je mag beide prikken op dezelfde dag krijgen.
Ja. De HPV-vaccinatie heeft het meeste effect als je nog niet met het HPV-virus besmet bent. Maar als je al seks hebt gehad, ben je mogelijk nog niet besmet met 1 of beide typen HPV-virus. Dus ook dan heeft het zin om de prik te halen.
Ja het is belangrijk de HPV-vaccinatie te halen welk geslacht jij of de persoon met wie je vrijt ook hebben. Je kunt het HPV-virus altijd oplopen. Zelfs als je voorspel hebt. HPV wordt dan overgedragen via jouw handen, huid en mond.
Baby’s van gevaccineerde moeders hebben ongeveer 35% minder kans om griep te krijgen dan baby’s van ongevaccineerde moeders. De bescherming neemt in de loop van de tijd af. Daarnaast hebben baby’s van gevaccineerde moeders ongeveer 70% minder kans op ziekenhuisopname door griep. Zwangeren die de prik hebben gehaald, hebben zelf ongeveer 50% minder kans op griep dan ongevaccineerde zwangeren.
Bij 95% van de mensen slaat het vaccin na de eerste keer aan. Om de overige 5% te beschermen wordt het vaccin nog een keer aangeboden. Na twee prikken is 99% van de gevaccineerde mensen beschermd. 1% van de gevaccineerde mensen reageert niet op het aangeboden vaccin. Zij kunnen ondanks vaccinatie toch mazelen ontwikkelen.
Als zwangere kan je zelf via Mijn CJG Rijnmond zelf een afspraak maken voor de vaccinatie tegen griep. Om in te loggen heb je je DigiD nodig. Lukt dit niet? Neem dan contact met ons op. Houd je BSN-nummer bij de hand.
Wist je dat je ook een afspraak kan maken voor de vaccinatie tegen kinkhoest?
Als zwangere kan je zelf via Mijn CJG Rijnmond zelf een afspraak maken voor de vaccinatie tegen kinkhoest. Om in te loggen heb je je DigiD nodig. Lukt dit niet? Neem dan contact met ons op. Houd je BSN-nummer bij de hand.
Wist je dat je in het griepseizoen ook een afspraak kan maken voor de griepprik?
Zwangeren kunnen via Mijn CJG Rijnmond een afspraak maken voor de vaccinatie tegen kinkhoest en/of de griepprik. Je ontvangt een bevestiging als je hebt aangegeven dit te willen ontvangen. Controleer in jouw mailbox of je deze hebt ontvangen. Zie je hem niet, kijk dan bij je ongewenste e-mails (spambox).
Het werkzame deel in het vaccin in de BMR-vaccinatie bestaat uit zwak gemaakte bof-, mazelen- en rodehondvirussen. Van deze verzwakte virussen krijg je geen ziekten, maar bouw je afweer tegen de ziekte op. De zwak gemaakte virussen vermenigvuldigen zich in het lichaam en zetten het afweersysteem aan het werk. Zodra je in aanraking komt met mazelen-, rodehond- of bofvirussen herkent je lichaam ze en vernietigt je afweersysteem de virussen zodat je niet ziek wordt.
In verschillende Europese landen zoals België, Oostenrijk, Duitsland worden jongens al langer gevaccineerd tegen HPV. Het vaccin is net zo veilig voor jongens als voor meisjes.
Deze vaccinatie bestaat uit 2 prikken. Tussen de eerste en tweede prik moet minimaal 5 maanden zitten. Voor een zo goed mogelijke bescherming is het belangrijk dat beide prikken worden gehaald.
95% van de mensen die 1 keer zijn gevaccineerd, zijn beschermd tegen mazelen. Tegenwoordig bieden we 2 BMR-vaccinaties aan om ook de 5% die niet op het eerste vaccin reageerde nog een keer de kans te bieden. Na 2 vaccins blijken 99% van de mensen antistoffen te hebben opgebouwd tegen het mazelenvirus. We beschouwen mensen met 1 vaccinatie in principe als beschermd (omdat zij bij de grote groep van 95% horen).
Het vaccin is veilig voor jou en je kind(eren). Daar is veel onderzoek naar gedaan. In andere landen krijgen vrouwen deze vaccinatie al langer, onder andere in Engeland, België, Spanje en de Verenigde Staten.
Uit onderzoek blijkt dat er geen verhoogde risico’s zijn voor je kind. Het gaat dan om vroeggeboorte, laag geboortegewicht, aangeboren afwijkingen, verminderde groei of vertraagde ontwikkeling, lage Apgarscore, ziekenhuisopname of overlijden.
Ook heeft onderzoek uitgewezen dat er geen verhoogde risico’s zijn op een miskraam, zwangerschapsvergiftiging, kunstverlossing, inleiden van de bevalling, loslaten van de placenta, overmatig bloedverlies of overlijden.
De meestvoorkomende bijwerkingen van de DKT-vaccinatie zijn een reactie rond de prikplek, zoals pijn, roodheid en zwelling. Daarnaast zijn hoofdpijn, vermoeidheid en je niet lekker voelen reacties die vaak voorkomen. Na 2 dagen is dit bijna altijd weer over.
Ja, je kan vanaf 22 weken tot aan het einde van je zwangerschap de vaccinatie tegen kinkhoest halen. We adviseren je om niet te lang te wachten. Want dan is er voldoende tijd om antistoffen aan je baby over te dragen. Ook als je baby te vroeg wordt geboren. De antistoffen die jij na de vaccinatie aanmaakt, verkleinen de kans op kinkhoest bij je baby. En zo heb je zelf tijdens de rest van de zwangerschap minder kans om kinkhoest te krijgen. De baby is meestal beschermd als de vaccinatie minimaal 2 weken voor de geboorte wordt gegeven. Maar we weten ook dat een vaccinatie minder dan 2 weken voor de bevalling toch nog steeds enige bescherming kan geven. Na de vaccinatie ben je in ieder geval zelf beschermd en kun je je baby niet besmetten.
Ja, je kan vanaf 22 weken tot aan het einde van je zwangerschap de griepprik halen. We adviseren je om niet te lang te wachten. Want dan is er voldoende tijd om antistoffen aan je baby over te dragen. Ook als je baby te vroeg wordt geboren. De antistoffen die jij na de vaccinatie aanmaakt, verkleinen de kans op griep bij je baby. En zo heb je zelf tijdens de rest van de zwangerschap minder kans om griep te krijgen. De baby is meestal beschermd als de vaccinatie minimaal 2 weken voor de geboorte wordt gegeven. Maar we weten ook dat een vaccinatie minder dan 2 weken voor de bevalling toch nog steeds enige bescherming kan geven. Na de vaccinatie ben je in ieder geval zelf beschermd en kun je je baby niet besmetten.
Niet alle kinderen kunnen of mogen gevaccineerd worden. Denk hierbij aan kinderen die nog te jong zijn en kinderen die behandeld worden tegen kanker of een immuunziekte hebben. We vragen je bijzonderheden te melden vóór je kind een vaccinatie krijgt, bijvoorbeeld als je kind koorts heeft (temperatuur hoger dan 38,5º) of net een ingreep onder narcose heeft gehad. Lees er meer over.
Afwijken van het soort vaccin kan niet en een vaccin dat je zelf meeneemt, geven wij niet. Wij geven alleen de vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma. Dat doen wij volgens een vast vaccinatieschema. In sommige situaties kan daarvan afgeweken worden. Daarover lees je meer op de pagina (on)mogelijkheden voor anders vaccineren. We beschrijven daar ook wat de gevolgen kunnen zijn van het niet of anders volgen van het Rijksvaccinatieprogramma. Natuurlijk denken wij graag mee over de mogelijkheden.
Zeker! Hoe meer jij je armen beweegt na de prik, hoe minder last je ervan krijgt.
De meeste reizigersvaccinaties hebben geen invloed op de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma. Heeft je kind een BMR-vaccinatie nodig, dan kan het zijn dat er 4 weken tussen de BMR- en de andere vaccinatie (bijvoorbeeld gele koorts en waterpokken) moet zitten. Twijfel je, neem dan contact op met de GGD Rotterdam-Rijnmond.
Ja, het is veilig om deze vaccinaties tegelijk te halen. Je krijgt er niet meer bijwerkingen van. Als je ze tegelijkertijd krijgt, heb je maar één moment waarop je eventueel last kan krijgen van bijwerkingen.
Wil je de prikken halen, dan kun je een afspraak maken via Mijn CJG Rijnmond.
Ja, je mag de vaccinaties onder schooltijd halen. Alle scholen weten van de vaccinatiedagen af. Een aantal weken voor de vaccinatiedagen informeren wij alle basis- en voortgezet onderwijs scholen. Iedereen mag deze dus gewoon komen halen. Staat er een toets gepland? Overleg dan met school. De prikken mogen ook op een ander moment gehaald worden. In de agenda voor vaccinatiedagen staan alle vaccinatiedagen in de regio Rotterdam-Rijnmond op een rij. Je hoeft je niet vooraf aan te melden.
De prik(ken) uit het Rijksvaccinatieprogramma en de griepprik mogen tegelijkertijd gehaald worden, daar hoeft geen tijd tussen te zitten.
Ja, als je kind een kippenei-eiwitallergie heeft kan hij gewoon de BMR-vaccinatie krijgen. Bij de productie van het BMR-vaccin wordt geen gebruik gemaakt van kippeneieren maar van KEF kippenembryo-fibroblasten-cellen (kippenembryo-fibroblasten). Dat is een cellijn van kippenweefsel en niet van ei. Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat kinderen met kippenei-eiwitallergie zonder problemen ingeënt kunnen worden met het BMR-vaccin. Er hoeft voor het inenten niet op een kippenei-eiwitallergie gecontroleerd te worden en bijzondere voorzorgsmaatregelen zijn niet nodig.
Kinderen die de BMR-vaccinatie tegen mazelen nog niet hebben gehad, kunnen deze alsnog krijgen. Jonge kinderen kunnen deze krijgen op één van onze CJG-locaties. Neem daarvoor contact met ons op. Oudere kinderen kunnen deze halen tijdens onze vaccinatiedagen.
Kinderen die te vroeg geboren zijn, krijgen het standaard vaccinatieschema aangeboden. Tijdens de 3 weken afspraak stelt de jeugdarts het vaccinatieschema op. Omdat te vroeg geboren baby's van nature minder goed beschermd zijn, is het wel belangrijk dat zij op tijd gevaccineerd worden.
De World Health Organization (WHO) adviseert sinds 2012 om alle zwangeren wereldwijd tegen griep te vaccineren. Bijna alle Europese landen vaccineren zwangeren al jaren tegen griep (maar ook veel andere landen in de rest van de wereld). In Nederland wordt sinds 2021 deze vaccinatie aan alle zwangeren geadviseerd. Daarvoor was het advies om alleen zwangeren met een medische indicatie tegen griep te vaccineren. Deze groep zwangeren kan de griepprik bij de huisarts halen tijdens het griepseizoen. Sinds 2023 kunnen alle andere zwangeren vanaf 22 weken zwangerschap, én zij de 20-wekenecho hebben gehad, de griepprik tussen 15 oktober en 1 maart bij CJG halen.
Vanaf half oktober tot maart kunnen zwangeren de griepprik bij het CJG halen. De griepprik kun je vanaf 22 weken zwangerschap tegelijk met de vaccinatie tegen kinkhoest halen. Je kunt hiervoor zelf een afspraak maken via Mijn CJG Rijnmond. Lukt dit niet? Neem dan contact met ons op. Houd je BSN-nummer bij de hand.
We geven de prik tegen kinkhoest op verschillende CJG-locaties en momenten. Je kunt hiervoor zelf een afspraak maken via Mijn CJG Rijnmond.
Lukt dit niet? Neem dan contact met ons op. Houd je BSN-nummer bij de hand.
Wist je dat je in het griepseizoen ook een afspraak kan maken voor de griepprik?
De onderzoeken, met bronvermelding, staan op de website van het RIVM over het Rijksvaccinatieprogramma.
Vaccinaties tegen difterie, kinkhoest en tetanus worden wereldwijd al jaren gegeven en onderzocht. Er zijn wereldwijd al veel onderzoeken uitgevoerd naar de veiligheid en bijwerkingen van de kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap. De resultaten hiervan zijn positief. Er blijkt onder meer uit dat de prik de baby in de eerste maanden goed beschermt.
De onderzoeken, met bronvermelding, staan op de website van het RIVM over het Rijksvaccinatieprogramma.
Vaccinaties tegen difterie, kinkhoest en tetanus worden wereldwijd al jaren gegeven en onderzocht. Er zijn wereldwijd al veel onderzoeken uitgevoerd naar de veiligheid en bijwerkingen van de kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap. De resultaten hiervan zijn positief. Er blijkt onder meer uit dat de prik de baby in de eerste maanden goed beschermt.
Zo is er onder andere in het Verenigd Koninkrijk onderzoek gedaan onder 20.000 gevaccineerde zwangere vrouwen. Daar kwamen geen aanwijzingen naar voren dat inenting leidt tot een verhoogd risico op onder andere laag geboortegewicht, vroeggeboorte, doodgeboorte, zwangerschapsvergiftiging en sterfte van de moeder.
Soortgelijke onderzoeken onder nog grotere groepen vrouwen zijn gedaan in Amerika en Argentinië. Ook hieruit bleek dat de vaccinatie veilig is voor de zwangere en het ongeboren kind.
Vroeger was er een ander vaccinatieprogramma en er werd alleen maar 1 mazelenvaccin gegeven. De BMR-vaccinatie is veel effectiever waarbij na 2 vaccinaties 99% van de mensen beschermd is.
Sinds 2022 is de leeftijd waarop je de vaccinatie kunt halen verlaagd naar het jaar waarin je 10 wordt. Dit omdat de vaccinatie het best werkt als je nog niet besmet bent geweest met het virus. De kans op besmetting is kleiner bij kinderen van 9 of 10 dan bij jongeren van 12 jaar en ouder. Op welke leeftijd je de prik ook krijgt, hij werkt even goed en even lang.
Kinkhoest is een gevaarlijke ziekte, vooral voor baby's. Door de hoestbuien kan de baby moeilijk ademhalen en kan hij benauwd zijn. Ook kan de baby zuurstoftekort of hersenschade krijgen. Door het ziek zijn heeft de baby een grotere kans op koortsstuipen, uitdroging door overgeven, ontstaan van een longontsteking en soms zelfs overlijden. Door de vaccinatie tegen kinkhoest tijdens de zwangerschap te halen, worden jij en jouw baby beschermd tegen kinkhoest. De kans dat jullie kinkhoest oplopen of dat dit ernstig verloopt, is hiermee veel kleiner.
Kinderen in Nederland krijgen standaard een uitnodiging van het RIVM voor BMR-vaccinatie op 14 maanden. Op deze leeftijd werkt het vaccin tegen mazelen namelijk het best. De eerste maanden na de geboorte wordt een kind beschermd door de antistoffen die de moeder aan het kind meegeeft. Deze antistoffen belemmeren de werking van het vaccin. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het afweersysteem van het kind sterker op het mazelenvaccin reageert (dus betere bescherming geeft) als de eerste mazelenvaccinatie na de leeftijd van een jaar wordt gegeven. Dit heeft te maken met de rijping van het afweersysteem.
Is je kind jonger dan 16 jaar en kun je als ouder of wettelijk vertegenwoordiger niet mee naar de vaccinatiedag? Bij de uitnodiging voor de vaccinatiedag zit een bijlage waarop je kunt aangeven of je toestemming geeft om de vaccinatiegegevens van je kind uit te wisselen met het RIVM. Zo voorkom je dat je (kind) te veel, te weinig of de verkeerde vaccinaties krijgt of vaccinaties op het verkeerde moment, is het belangrijk dat wij toestemming krijgen om de vaccinatie met persoonsgegevens uit te kunnen wisselen met het RIVM.
Sommige kinderen hebben een extra vaccinatie tegen kinkhoest nodig als zij tussen de 6 en 9 weken oud zijn:
De jeugdarts bespreekt met jou of jouw baby de extra prik nodig heeft.
Woon of verblijf je in de regio Rotterdam-Rijnmond, dan kun je vanaf 22 weken zwangerschap, én wanneer je de 20-wekenecho hebt gehad de griepprik halen. Deze geven we tussen 15 oktober en 1 maart (griepperiode). Hoe eerder je de vaccinatie haalt, hoe beter. Want door vroeg te vaccineren, is er voldoende tijd om antistoffen aan je baby over te dragen. Die antistoffen beschermen je kind tegen de griep.
Maak jouw afspraak via Mijn CJG Rijnmond.
Let op: krijg je elk jaar een uitnodiging van de huisarts om de griepprik te halen? Dan adviseren we je om deze prik ook dit jaar zo snel mogelijk bij de huisarts te halen. Dat mag al eerder dan 22 weken zwangerschap.
Woon of verblijf je in de regio Rotterdam-Rijnmond, dan kun je de vaccinatie tegen kinkhoest vanaf 22 weken zwangerschap, én als je de 20-wekenecho hebt gehad, halen. Hoe eerder je de vaccinatie haalt, hoe beter. Want door vroeg te vaccineren, is er voldoende tijd om antistoffen aan je baby over te dragen. Die antistoffen beschermen je kind tegen kinkhoest.
Tijdens de afspraak neemt de jeugdverpleegkundige een korte vragenlijst met je door. We controleren dan of je de kinkhoestvaccinatie mag.
Je mag in ieder geval geen vaccinatie als:
Jongeren krijgen 2 vaccinaties met 6 maanden ertussen (minimaal 150 dagen oftewel 5 maanden).
Als je kind ongeveer 4 weken oud is, ontvang je als ouder informatie over het Rijksvaccinatieprogramma van het RIVM. Je krijgt een brief, het vaccinatiebewijs voor je kind, alle vaccinatiekaarten voor de inentingen tot 14 maanden en een folder. In de eerste 14 maanden krijgt je kind 10 inentingen (soms 11), verspreid over 5 bezoeken aan het CJG.
Tot de leeftijd van 18 jaar ontvang je van het RIVM vaccinatiekaarten zodra je kind in aanmerking komt voor een volgende vaccinatie.
Zwangeren met een medische indicatie voor de griepprik (ongeveer 10% van alle zwangeren):
Zwangeren zonder medische indicatie:
De meest voorkomende bijwerkingen zijn een reactie rond de prikplek, zoals roodheid. Daarnaast zijn hoofdpijn en een vervelend gevoel de meest voorkomende reacties. Soms kun je je ook vermoeid voelen en even niet lekker in je vel zitten. Binnen 2 dagen is dit bijna altijd weer over.
Houden de klachten aan? Neem dan contact op met je huisarts.
Klik hier voor meer informatie over de voor- en nadelen van toestemming geven.
Alle kinderen worden voor het 9 jaar vaccinatiespreekuur uitgenodigd. Daar bieden we je de mogelijkheid om je kind de DTP- en BMR-vaccinatie te halen tegen difterie, tetanus, polio en bof, mazelen en rodehond.
Wil je niet naar het vaccinatiespreekuur, maar je kind wel laten vaccineren? Of is je kind ouder en heeft hij deze vaccinaties nog niet gehad? Dan kun je - totdat je kind 18 jaar is - langs één van onze vaccinatiedagen in de regio Rotterdam-Rijnmond komen. Je hoeft je niet vooraf aan te melden.
Het RIVM stuurt een uitnodiging aan alle jongeren - zowel jongens als meisjes - geboren in het jaar dat ze 10 worden. Jongere die al een HPV-vaccinatie hebben gehad, maar nog geen uitnodiging voor de tweede prik. Heeft je kind al eerder een herinnering gehad of de HPV-vaccinatie nog niet gehaald? Dan mag je kind ook de HPV-vaccinatie komen halen tijdens één van onze vaccinatiedagen in de regio Rotterdam-Rijnmond. Je hoeft je niet vooraf aan te melden.
Het kan zijn dat je een uitnodiging voor de vaccinatie hebt ontvangen omdat je (nog) geen toestemming hebt gegeven om de vaccinatiegegevens van je kind (of die van jezelf) met het RIVM te delen. Het RIVM weet dan niet of deze prik al eerder gegeven is en blijft minimaal 2 keer een herinnering sturen. Je kunt de uitnodiging dan als niet verzonden beschouwen.
Alsnog toestemming geven om de vaccinatiegegevens met het RIVM te delen? Neem dan contact met ons op.
In het najaar stuurt het RIVM geen uitnodigingen voor de MenACWY-vaccinatie. Heeft je kind al wel eerder een uitnodiging gehad, maar de vaccinatie nog niet gehaald? Dan is hij - totdat hij 18 jaar is - van harte welkom op één van onze vaccinatiedagen in de regio Rotterdam-Rijnmond. Bekijk hier de agenda. Je hoeft je niet vooraf aan te melden.
We weten niet of zwangeren vatbaarder zijn voor griep dan vrouwen die niet zwanger zijn. Hier is geen onderzoek naar gedaan. Verwacht wordt wel dat zwangeren in het algemeen iets vatbaarder zijn voor infecties.
Nee, deze prik heeft geen invloed op andere vaccinaties en mogen dus tegelijkertijd gegeven worden.
Nee. Het geven van borstvoeding na de vaccinatie tegen kinkhoest is veilig. De vaccinatie is een geïnactiveerd vaccin waardoor er geen levend virus toegediend wordt en in de borstvoeding terecht kan komen. De bestanddelen in de vaccinatie komen niet in de moedermelk. De antistoffen die je aanmaakt na de vaccinatie kunnen later in de melk komen en geven mogelijk extra bescherming aan de baby.
HPV-kanker wordt veroorzaakt door het HPV-virus. Door de HPV-vaccinatie herkent je lichaam het HPV-virus als je hiermee in aanraking komt. Je lichaam ruimt het virus dan op. Je voorkomt een HPV-infectie en hierdoor kun je geen HPV-kanker krijgen. Het vaccin beschermt niet tegen alle varianten van het HPV-virus die kanker veroorzaken, maar wel tegen de 2 belangrijkste die zo’n 80 tot 95% van de langdurige HPV-infectie veroorzaken. Door de vaccinatie ben je ook iets beter beschermd tegen de andere HPV-subtypes (kruisbescherming). Al met al ben je met de vaccinatie dus beter beschermd, maar heb je geen garantie dat je geen HPV-gerelateerde kanker krijgt.
Op zich is de kans op HPV-kanker niet heel groot, maar het gaat wel om een ernstige infectieziekte. Elk jaar krijgen ongeveer 1.100 vrouwen in Nederland HPV-kanker en 400 mannen. De klachten kunnen uiteenlopen van een branderig gevoel tot afscheiding, bloedingen, pijn en afwijkingen aan bijvoorbeeld penis, baarmoedermond of anus. Vaak worden klachten niet meteen in verband gebracht met HPV-kanker. Het kan dan lang duren voordat de juiste diagnose wordt gesteld en de behandeling kan starten. Niet tijdig behandelen kan tot veel klachten leiden en ernstige gevolgen hebben. Denk aan het weg moeten laten halen van de baarmoeder of penis, of overlijden.
Je kunt een infectieziekte krijgen door:
Vooral oudere mensen en jonge kinderen zijn vatbaar voor infectieziekten. Zij lopen het grootste risico op ernstige complicaties of overlijden. Vaccinatie vermindert de kans hierop. Ook zorgt het ervoor dat gevaarlijke infectieziekten minder voorkomen. Wie wel wordt gevaccineerd maar de ziekte toch krijgt, heeft vaak minder (ernstige) symptomen en complicaties.
Soms ruimt je lichaam het HPV-virus niet op en blijft het langer in je lichaam aanwezig. Het virus kan zorgen voor veranderingen in gezonde cellen. Deze afwijkende cellen verdwijnen ook vaak vanzelf, maar soms ontwikkelen ze zich tot kankercellen. Tussen het moment van besmetting en het ontstaan van HPV-kanker zit meestal zo’n 15 jaar.
Veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder ziek te worden. De bacterie zit in de neus of keel van iemand die besmet is. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. De kans is heel klein dat iemand ziek wordt nadat hij is besmet. Maar als je de meningokokkenziekte wel krijgt, dan kan dit leiden tot hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging of zelfs overlijden. Daarom is de MenACWY-vaccinatie opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.
Mensen denken vaak dat HPV wordt overgedragen door seks, maar dat hoeft niet per se. Je kunt het virus ook krijgen als je vrijt of voorspel hebt met iemand die besmet is. HPV wordt dan overgedragen via de handen, huid en mond. HPV komt veel voor. De persoon met wie je samen bent kan het virus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kun jij ook besmet raken.
In Nederland krijgt ieder jaar ongeveer 10 tot 15% van alle baby’s griep. Ongeveer 300 baby’s krijgen jaarlijks door griep acute luchtwegklachten zoals benauwdheid en kortademigheid. Ieder jaar worden 10 tot 20 kinderen op de Intensive Care (IC) opgenomen vanwege ernstige griep.
Ongeveer 9% van de Nederlanders van 10 jaar en ouder krijgt ieder jaar kinkhoest, soms zonder het te merken. Elk jaar komen er ongeveer 170 kinderen onder de 2 jaar in het ziekenhuis en overlijdt 1 baby aan kinkhoest.
Op basis van onderzoek in het buitenland wordt ingeschat dat er in Nederland elk jaar ongeveer 45 zwangeren worden opgenomen in het ziekenhuis door griep, waarvan 1 tot 5 op de Intensive Care (IC). Maar we weten dit niet precies omdat er niet geregistreerd wordt hoeveel zwangeren ernstig ziek worden door griep in het ziekenhuis of op de IC worden opgenomen.
Dit weten we niet omdat het niet als zodanig geregistreerd wordt. De meeste volwassenen hebben er weinig last van. Kinkhoest is vooral voor jonge zuigelingen gevaarlijk, waarbij de kans op besmetting door de ouders het grootst is.
Door snelle behandeling worden de meeste mensen weer beter. Als iemand erg ziek is, is opname in het ziekenhuis nodig. Soms blijven er nog klachten bestaan, bijvoorbeeld doofheid, scheel kijken of moeite met leren. Soms overlijdt er iemand aan meningokokkenziekte.
Iemand met meningokokkenziekte is te ziek om naar kindercentrum, school of werk te gaan.
Heeft jouw kind meningokokkenziekte? Vertel het dan aan de pedagogisch medewerker of de leerkracht. Zij kunnen in overleg met de GGD andere ouders informeren. Ouders kunnen dan letten op de klachten van meningokokkenziekte bij hun kind. Soms zijn extra maatregelen op een kindercentrum of school nodig.
Hebben jij of jouw kind contact gehad met iemand met meningokokkenziekte? Jullie kunnen dan gewoon naar een kindercentrum, school of werk. Thuisblijven helpt niet om de ziekte te voorkomen. Er zijn altijd en overal mensen die de bacterie bij zich dragen. Het gebeurt bijna nooit dat 2 mensen in een gezin of groep meningokokkenziekte krijgen.
Nee. Baarmoederhalskanker wordt alleen veroorzaakt door een HPV-infectie. Door roken kan het virus eerder baarmoederhalskanker veroorzaken.
Nee, de vaccinatie heeft dan geen nadelige gevolgen. Als vaccinatie binnen 3 dagen na de besmetting wordt gegeven kan het vaccin zelfs nog een beschermend effect hebben. Als de mazeleninfectie al te ver gevorderd is, krijgt je kind mazelen.
Tegen deze infectieziekten kan je kind gevaccineerd worden:
Over het algemeen geldt dat de kinderen die gevaccineerd zijn maar de ziekte toch krijgen, vaak minder (ernstige) symptomen en complicaties hebben. Meer informatie over infectieziekten vind je op de pagina Wat zijn infectieziekten?
Als je mazelen hebt doorgemaakt of als je tegen mazelen gevaccineerd bent en het vaccin is aangeslagen, ben je beschermd. Bij 95% van de mensen slaat het vaccin de eerste keer aan en dan ben je levenslang beschermd. Om de overige 5% te beschermen wordt het vaccin nog een keer aangeboden. Na twee prikken is 99% van de gevaccineerde mensen levenslang beschermd.
Meestal heb je geen klachten als je besmet bent en kan je lichaam de HPV-infectie zelf opruimen. Gebeurt dat niet, dan kan het HPV-virus gezonde cellen in je lichaam besmetten. Dit gebeurt bij 10 tot 20% van de mensen.
HPV staat voor humaan papillomavirus. Er zijn ruim 100 verschillende varianten van dit virus en een aantal daarvan kunnen kanker veroorzaken, vooral de types HPV16 en HPV18 Verder is het HPV-virus is erg besmettelijk: ongeveer 8 van de 10 mannen en vrouwen raakt ooit besmet met het HPV-virus.
Het meningokoktype W komt het meest voor in Nederland. Wij geven baby’s, via het Rijksvaccinatieprogramma, een vaccinatie tegen meningokokkenziekte typen A, C, W en Y als ze 14 maanden oud zijn. Ook wordt hij aangeboden aan jongeren in het jaar dat ze 14 jaar worden.
Heeft iemand meningokokkenziekte? Dan is het soms nodig om medicijnen te geven aan andere mensen om de ziekte te voorkomen. Bijvoorbeeld in het gezin. De GGD bekijkt samen met de arts of dit nodig is.
Bij hoesten of niezen:
Het is niet nodig om bij iedereen die hoest of niest uit de buurt te blijven. Houd pasgeboren baby’s wel uit de buurt van hoestende en niezende mensen.
De klachten kunnen zijn:
Bij baby’s zijn de klachten:
Iemand met meningokokkenziekte kan heel snel erg ziek worden. Soms binnen enkele uren. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is 2 tot 10 dagen. Meestal is dit 3 tot 4 dagen. Maar de kans om na besmetting ziek te worden, is heel klein.
Infectieziekten zijn ziekten die worden veroorzaakt door bacteriën, virussen, schimmels of parasieten. Dit worden ook wel micro-organismen genoemd. Er zijn veel onschuldige infectieziekten waar je niet erg ziek van wordt en die vanzelf weer overgaan. Andere infectieziekten kunnen wel gevaarlijk zijn. Daar kun je heel ziek van worden en ernstige complicaties aan overhouden. Lees meer over infectieziekten.
Baarmoederhalskanker komt het meest voor, maar je kunt ook HPV-kanker krijgen in de mond- en keelholte, aan de anus, penis, vagina of schaamlippen.
Iedereen kan meningokokkenziekte krijgen. Het komt het meest voor bij jonge kinderen en bij tieners. Er zijn verschillende typen meningokokken. Iemand kan dus vaker meningokokkenziekte krijgen.
Zwangeren:
Kinderen:
Als je de prik(ken) niet wilt, kun je dit via de contactpagina van het RIVM doorgeven. Je wordt dan een bepaalde periode niet meer uitgenodigd.
Voor onze vaccinatiedagen hoef je geen afspraak te maken. Je (kind) ontvangt via het RIVM een uitnodiging via de post.
Je kan via Mijn CJG Rijnmond zelf een afspraak maken voor de vaccinatie tegen kinkhoest en de griepprik. Om in te loggen heb je je DigiD nodig.
Lukt dit niet? Neem dan contact met ons op. Houd je BSN-nummer bij de hand.
Zwangeren
Kinderen
Ja, dat is geen probleem. In de agenda voor vaccinatiedagen staan alle vaccinatiedagen in de regio Rotterdam-Rijnmond op een rij. Je hoeft je niet vooraf aan te melden.
Tot 18 jaar is het geen probleem om missende vaccinaties te halen. In de agenda voor vaccinatiedagen staan alle vaccinatiedagen in de regio Rotterdam-Rijnmond op een rij. Je hoeft je niet vooraf aan te melden. Heb je eerder vaccinatiekaarten van het RIVM ontvangen? Neem deze dan mee. Jonge kinderen vaccineren we altijd op 1 van onze CJG-locaties. Neem hiervoor contact met ons op.
Zwangeren:
Kinderen:
Ja, dat is geen probleem. In de agenda voor vaccinatiedagen staan alle vaccinatiedagen in de regio Rotterdam-Rijnmond op een rij. Je hoeft je niet vooraf aan te melden.
Jonge kinderen krijgen hun vaccinaties op een CJG-locatie. In de uitnodiging van het CJG voor de afspraak staat hier meer informatie over.
Voor oudere kinderen organiseren wij in het voorjaar en najaar vaccinatiedagen. Zij ontvangen hiervoor een uitnodiging van het RIVM. Dit is vaak een aantal weken voor de vaccinatiedag. Het kan zijn dat je kind een uitnodiging voor de vaccinatie heeft ontvangen omdat je geen toestemming hebt gegeven om de vaccinatiegegevens van je kind (of die van jezelf) met het RIVM te delen. Het RIVM weet dan niet dat deze prik al eerder gegeven is en blijft minimaal 2 keer een herinnering sturen. Je kunt de uitnodiging dan als niet verzonden beschouwen.
Zwangeren:
Kinderen:
Op onze CJG-locaties en tijdens onze vaccinatiedagen is er altijd professionals aanwezig voor zwangeren en kinderen die heel angstig zijn of speciale aandacht nodig hebben.
De professionals geven de prik op een plek die is afgeschermd van de zaal. Als jouw kind deze aandacht nodig heeft, kun je het ons laten weten bij binnenkomst. In uitzonderingsgevallen kunnen kinderen ook gevaccineerd worden op een van onze CJG-locaties.
Zorg dat je afleiding hebt. Neem bijvoorbeeld je favoriete muziek mee, kijk een video op je smartphone of doe ademhalingsoefeningen. En geef ook zeker bij onze professionals aan dat je het spannend vindt. Dan kijken we samen hoe je meer kunt ontspannen, bijvoorbeeld op de rustige VIP-plek. Lees nog meer tips bij prikangst.
Leg je kind uit wat er gaat gebeuren en waarom. Hoe je je kind kan voorbereiden op de prik, lees je in ons artikel.
Het HPV-virus komt veel voor. Ongeveer 80% van de mensen heeft ooit een HPV-infectie gehad. Degene met wie je trouwt kan, zonder het te weten, het virus bij zich dragen. Dan kun je toch een HPV-infectie oplopen. En om besmet te raken, hoef je niet per se seks te hebben. Ook tijdens voorspel kun je besmet raken via de handen, huid en mond.
Twijfel je over de HPV-vaccinatie? Dan is er de HPV Vaccinatie Keuzehulp. Deze tool biedt ouders en jongeren informatie over het humaan papillomavirus (HPV) en de HPV-vaccinatie. Het helpt je om jouw afwegingen - om je kind of jezelf te laten vaccineren - op een rij te zetten en uiteindelijk in het maken van een keuze om de vaccinatie wel of niet te halen.
De meeste bijwerkingen van vaccins zijn bekend, omdat er steeds onderzoek naar wordt gedaan en vaccins aan strenge veiligheidseisen moeten voldoen. Als je denkt dat je kind een bijwerking heeft, meld dit dan aan ons bij het volgende bezoek. De jeugdarts of jeugdverpleegkundige kent de specifieke situatie van jouw kind en meldt de bijwerking bij Lareb, het Nederlandse bijwerkingencentrum. Lareb verzamelt informatie over alle bijwerkingen van vaccins en geneesmiddelen in Nederland. Je kunt de bijwerking ook zelf melden. Ook als je als zwangere bij ons de vaccinatie tegen kinkhoest gehaald hebt, is het belangrijk om eventuele bijwerkingen door te geven.
Een kind loopt altijd (enig) risico op een ziekte, maar dat risico verkleint als je kind er zelf tegen is ingeënt. Daarnaast is voor de meeste ziekten waartegen wij vaccineren de groepsimmuniteit op veel plekken hoog genoeg. Wel zien we helaas dat dit op steeds meer plekken niet meer het geval is (de laatste jaren zien we dat de vaccinatiegraad van het Rijksvaccinatieprogramma is afgenomen), wat de kans vergroot dat je kind met deze ziektes wordt besmet.
Ja. Het blijft voor vrouwen belangrijk om vanaf hun 30e een uitstrijkje te laten maken, ook al zijn ze gevaccineerd tegen HPV. De vaccinatie beschermt namelijk niet tegen alle HPV-varianten die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. In het kader van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker krijg je vanaf je 30e tot je 60e elke 5 jaar een uitnodiging van je huisarts om een uitstrijkje te laten maken om te onderzoeken of je baarmoederhalskanker hebt.
Ja. Het vaccin beschermt tegen 2 HPV-varianten die kanker kunnen veroorzaken. Het vaccin beschermt niet tegen andere seksueel overdraagbare aandoeningen zoals chlamydia of hiv. En ook niet tegen een ongewenste zwangerschap. Veilig vrijen blijft dus belangrijk.
Op deze website vind je meer informatie over de verschillende vaccinaties en het Rijksvaccinatieprogramma. Op de website van het RIVM staat nog meer informatie.
Je kan ook altijd met ons contact opnemen. Wij geven je graag antwoord en advies. Ook kunnen wij je doorverwijzen voor een persoonlijk gesprek met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige van het CJG bij jou in de buurt.
Op deze website vind je meer informatie over de verschillende vaccinaties en het Rijksvaccinatieprogramma. Op de website van het RIVM staat nog meer informatie.
Je kan ook altijd met ons contact opnemen. Wij geven je graag antwoord en advies. Ook kunnen wij je doorverwijzen voor een persoonlijk gesprek met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige van het CJG bij jou in de buurt.
Tijdens onze vaccinatiedagen is er een aparte priklijn voor kinderen en jongeren die angstig zijn of om medische redenen de prik apart moeten krijgen. Deze priklijnen zijn afgeschermd of bevinden zich in een andere ruimte. Mocht het geven van de prik op de priklocatie niet lukken, dan kan er altijd een afspraak gemaakt worden bij een CJG-locatie bij jou in de buurt.
Ja, als je ongesteld bent kun je gewoon de prik halen. Ook als je de pil slikt kun je gewoon de vaccinatie halen. De pil heeft geen invloed op de prik.
Er zijn mensen die op internet zeggen dat je door de prik kunt overlijden, of dat je er onvruchtbaar van kunt worden. Deze informatie klopt niet. Het vaccin bevat geen stoffen die invloed hebben op je voortplantingsorganen en kunnen dus geen onvruchtbaarheid veroorzaken. Er is ook nog nooit iemand overleden aan een HPV-vaccinatie.
De meeste zwangeren en kinderen hebben weinig last van bijwerkingen na een vaccinatie. Misschien wordt de prikplek later op de dag rood en warm of zwelt het een beetje. Het betekent dat het lichaam gaat reageren. Het wordt binnen een paar dagen minder.
Een klein aantal kinderen vertoont een late reactie tussen de tweede en vijftiende dag na de vaccinatie. Je kind kan dan wat hangerig zijn of heeft een lichte verhoging. Dit duurt meestal niet langer dan 2 dagen.
Heb je koorts? Drink dan voldoende.
Beweeg je arm of been waar de vaccinatie in is gegeven. Dit voorkomt stijfheid, pijn en zwelling.
Is de plek warm of gezwollen? Koel deze dan, met bijvoorbeeld een koud gemaakt washandje of theedoek.
Bij jonge kinderen helpt het om ze te knuffelen en af te leiden.
Zorg dat je een rustige dag hebt. Mocht je toch last krijgen van de vaccinatie, dan is het niet fijn als je een volle dag hebt.
Sinds 2009 worden jonge vrouwen al gevaccineerd met het HPV-vaccin. Hun gezondheid wordt al die jaren in de gaten gehouden. Zij hebben geen klachten die door het vaccin veroorzaakt zijn. Na aanleiding van de onderzoeksresultaten is het niet te verwachten dat er op lange termijn bijwerkingen zijn van het HPV-vaccin.
Een beetje spanning is normaal, zorg voor een goede voorbereiding. Als er veel spanning is, lees dan ons artikel over prikangst en neem zo nodig van tevoren contact met ons op om samen te mogelijkheden te bespreken.
De meest voorkomende bijwerkingen zijn pijn, roodheid of zwelling rond de prikplek, hoofdpijn, vermoeidheid en je niet lekker voelen. Deze bijwerkingen ontstaan vaak een paar uur tot 2 dagen na de vaccinatie.
Houden de klachten aan? Neem dan contact op met je huisarts.
Kijk op de pagina van de vaccinatie voor de bijwerkingen:
Net als sommige medicijnen, kunnen vaccinaties bijwerkingen hebben. De meeste bijwerkingen ontstaan snel en duren niet lang. Lees waar je op moet letten en wat je kunt doen.
Er zitten geen gevaarlijke stoffen in het vaccin. Voordat het op de markt gebracht wordt zijn de vaccins uitgebreid getest op hun veiligheid. Dit gebeurt volgens strenge internationale eisen. De vaccins bevatten geen insectencellen, hormonen, erfelijk materiaal of polysorbaat 80. In de bijsluiter van de vaccinatie staat precies beschreven welke stoffen erin zitten. Je kunt ook altijd contact met ons opnemen voor antwoord op je vragen of als je nog twijfels hebt.
Zorg dat je afleiding hebt. Neem bijvoorbeeld je favoriete muziek mee, kijk een video op je smartphone of doe ademhalingsoefeningen. En geef ook zeker bij onze professionals aan dat je het spannend vindt. Dan kijken we samen hoe je meer kunt ontspannen, bijvoorbeeld op de rustige VIP-plek. Lees nog meer tips bij prikangst.
Je mag zelf kiezen of je jouw kind wel of niet wilt laten vaccineren. Ben je gaan twijfelen, bijvoorbeeld door alles wat erover wordt gezegd en geschreven op sociale media? Wij gaan er graag met je over in gesprek, zodat je zelf een weloverwogen keuze kunt maken.
Twijfel je of je de prik(ken) wel moet gaan halen? Check eens onze pagina over twijfels. Het is heel normaal om die te hebben. We geven je graag betrouwbare informatie zodat jij een keuze kan maken die bij je past. En zit je toch nog met vragen? Dan beantwoorden onze professionals die graag. Hoe klein of gek ze ook lijken te zijn. Voor ons is geen vraag te gek, echt!
Op deze website vind je meer informatie over de verschillende vaccinaties en het Rijksvaccinatieprogramma. Ook op de website van het RIVM staat meer informatie. Je kan ook altijd met ons contact opnemen. Wij geven je graag antwoord en advies. Ook kunnen wij je doorverwijzen voor een persoonlijk gesprek met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige van het CJG bij jou in de buurt.
Bekijk ook onze pagina: Twijfels over vaccineren?
Ja, je mag tijdens de ramadan gewoon prik(ken) halen. Je er hier leest meer over.
De afspraak duurt ongeveer 10 minuten (de prik zelf maar een paar seconden). Doordat we met vaste afspraken werken, zijn de wachttijden kort. Daarom is het belangrijk dat je komt op het tijdstip die staat in jouw uitnodiging.
Ja, het is geen probleem om de HPV- en MenACWY-vaccinatie op dezelfde dag te halen. Beide prikken mogen tegelijk gegeven worden. Kies dan de dag uit dat het beste voor je uitkomt.
Bekijk hier wanneer de vaccinatiedagen zijn.
Ja, rondom alle priklocaties kun je gratis parkeren. Parkeren op het parkeerterrein van Ahoy is ook gratis tijdens onze vaccinatiedagen.
Ja, dat is geen probleem. Kies dan de dag uit dat het beste voor jullie uitkomt.