Bijwerkingencentrum Lareb
Vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma worden doorlopend en onafhankelijk gecheckt door Bijwerkingencentrum Lareb. Zo blijven we alert.
Om kinderen nóg beter te beschermen tegen ernstige infectieziekten gaat het Rijksvaccinatieprogramma vanaf 2025 veranderen.
De meeste bijwerkingen van vaccins zijn bekend, omdat er steeds onderzoek naar wordt gedaan en vaccins aan strenge veiligheidseisen moeten voldoen. Ook naar de kinkhoestprik voor zwangeren is veel onderzoek gedaan.
De meeste bijwerkingen van vaccins zijn bekend, omdat er steeds onderzoek naar wordt gedaan en vaccins aan strenge veiligheidseisen moeten voldoen. Als je denkt dat je kind een bijwerking heeft, meld dit dan aan ons bij het volgende bezoek. De jeugdarts of jeugdverpleegkundige kent de specifieke situatie van jouw kind en meldt de bijwerking bij Lareb, het Nederlandse bijwerkingencentrum. Lareb verzamelt informatie over alle bijwerkingen van vaccins en geneesmiddelen in Nederland. Je kunt de bijwerking ook zelf melden.
Vaccinaties tegen difterie, kinkhoest en tetanus worden wereldwijd al jaren gegeven en onderzocht. Er is onder andere in het Verenigd Koninkrijk onderzoek gedaan onder 20.000 gevaccineerde zwangere vrouwen. Daar kwamen geen aanwijzingen naar voren dat inenting leidt tot een verhoogd risico op onder andere laag geboortegewicht, vroeggeboorte, doodgeboorte, zwangerschapsvergiftiging en sterfte van de moeder. Soortgelijke onderzoeken onder nog grotere groepen vrouwen zijn gedaan in Amerika en Argentinië. Ook hieruit bleek dat de vaccinatie veilig is voor de zwangere en het ongeboren kind.
Wil je meer weten over de onderzoeken naar de kinkhoestprik voor zwangeren? Bekijk dan de pagina Onderzoek op de website van het RIVM.