Plaats van de prik
Je krijgt de prik in je bovenarm.
Om kinderen nóg beter te beschermen tegen ernstige infectieziekten gaat het Rijksvaccinatieprogramma vanaf 2025 veranderen.
Deze vaccinatie beschermt tegen difterie, kinkhoest en tetanus.
Je kunt deze prik gratis halen als je in Nederland woont en 22 weken of langer zwanger bent, én je de 20-wekenecho hebt gehad. Door de prik ben je zelf beschermd tegen de kinkhoest en kan je jouw baby na de geboorte niet besmetten. Daarnaast draag je antistoffen over aan je nog ongeboren baby, die daardoor gelijk vanaf de geboorte is beschermd tegen kinkhoest. Jouw baby krijgt de eerste vaccinatie, de DKTP-Hib-HebB-prik, op de leeftijd van 3 maanden. Sommige kinderen hebben tussen 6 en 9 weken een extra DKTP-Hib-HebB-prik nodig, bijvoorbeeld als zij vóór 37 weken zwangerschap zijn geboren.
Je krijgt de prik in je bovenarm.
De meeste mensen hebben weinig last van bijwerkingen. Heb jij ze wel, dan ontstaan ze meestal een paar uur tot 2 dagen na de vaccinatie. De bijwerkingen die het meeste voorkomen zijn:
Houden de klachten aan of heb je vragen? Neem dan contact op met je huisarts.
In bijsluiters vind je veel informatie over bijwerkingen. Dat zijn bijwerkingen die ooit zijn gemeld bij gebruik van een vaccin of medicijn; het wil niet zeggen dat ze erdoor veroorzaakt zijn.
De DKT-bijsluiter verwijst (nog) niet naar de meest recente literatuur.
Heb je moeite met het lezen van bijsluiters? Lees hier onze tips om bijsluiters makkelijker te kunnen lezen.
Het kan lastig zijn om te beslissen of je jouw kind wil laten vaccineren. In dit webinar krijg je uitgebreide én betrouwbare informatie over de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma. Daarnaast geven we informatie over de ziekten waar de vaccins tegen beschermen. Er is ook ruimte om twijfels over vaccineren te bespreken. Dit webinar is gratis te volgen.