Plaats van de prik
De BMR-vaccinatie wordt gegeven in de arm of het been.
Om kinderen nóg beter te beschermen tegen ernstige infectieziekten gaat het Rijksvaccinatieprogramma vanaf 2025 veranderen.
Deze vaccinatie beschermt tegen bof, mazelen en rodehond.
De BMR-vaccinatie beschermt tegen bof, mazelen en rodehond en is tot 18 jaar gratis bij het CJG te halen. Je kind krijgt het vaccin rond de leeftijd van 14 maanden. Bij 5% van de kinderen slaat de eerste vaccinatie niet goed aan, daarom worden de kinderen rond 3 jaar nogmaals gevaccineerd. Deze 2 inentingen samen zorgen voor een langdurige bescherming.
Let op: doordat het vaccinatieschema in 2025 gaat veranderen krijgen kinderen geboren in 2016 tot en met 2021 hun tweede BMR-prik tussen 5 en 9 jaar.
In sommige landen is het risico op het oplopen van mazelen veel hoger dan in Nederland. Bij reizen naar één van deze landen wordt bij kinderen tussen de 6 en 12 maanden geadviseerd een extra BMR-vaccinatie te laten geven via het Reizigersspreekuur van bijvoorbeeld de GGD of Travel Clinic. Bespreek met het CJG of de BMR-vaccinatie van 14 maanden eerder gegeven kan worden. Rond 3 jaar wordt de BMR-vaccinatie herhaald.
De BMR-vaccinatie wordt gegeven in de arm of het been.
Na een BMR-inenting komen de volgende bijwerkingen vaak voor. Op de dag van vaccinatie en/of de volgende dag: koorts, hangerigheid, pijn rond de prikplek.
De bijwerkingen die het meeste voorkomen zijn:
Tot 3 weken na de prik kan je kind bijwerkingen krijgen. Dit zijn bijvoorbeeld klachten die lijken op de ziekten waartegen gevaccineerd wordt: koorts, vlekjes, dikke wang. Deze klachten verdwijnen vanzelf en hoeven niet behandeld worden.
Andere weinig en zeldzaam voorkomende bijwerkingen van de BMR–vaccinatie zijn:
Neem in deze gevallen altijd contact op met een arts.
In de bijsluiters vind je veel informatie over bijwerkingen. Dat er bijwerkingen kúnnen zijn, betekent niet dat je ze ook echt krijgt. De producent is verplicht om elke klacht die ooit is binnengekomen over een vaccin in de bijsluiter te zetten. Slechts een heel klein percentage van deze klachten blijkt echt met de vaccinatie in verband gebracht te kunnen worden.
Heb je moeite met het lezen van bijsluiters? Lees hier onze tips om bijsluiters makkelijker te kunnen lezen.
Het kan lastig zijn om te beslissen of je jouw kind wil laten vaccineren. In dit webinar krijg je uitgebreide én betrouwbare informatie over de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma. Daarnaast geven we informatie over de ziekten waar de vaccins tegen beschermen. Er is ook ruimte om twijfels over vaccineren te bespreken. Dit webinar is gratis te volgen.