Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Om kinderen nóg beter te beschermen tegen ernstige infectieziekten gaat het Rijksvaccinatieprogramma vanaf 2025 veranderen.

Lees meer

Bijwerkingen

Net als sommige medicijnen, kunnen vaccinaties bijwerkingen hebben. De meeste bijwerkingen ontstaan snel en duren niet lang. Lees waar je op moet letten en wat je kunt doen.

https://cms.vaccinatiescjgrijnmond.nl/uploads/images/cutouts-hero-651-x-39/HERO-Bijwerkingen.png

Content

Vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma zijn bedoeld om zwangeren en kinderen te beschermen tegen ernstige infectieziekten. Pijn op de prikplek of koorts zijn normale bijwerkingen van een vaccinatie. Gelukkig duren dit soort bijwerkingen meestal kort, maar het is goed om er van tevoren rekening mee te houden.

Hoe ontstaan bijwerkingen?

De meest voorkomende bijwerkingen die jij of je kind kunnen ervaren van een vaccinatie, lopen uiteen van een stijve arm tot een grieperig, niet fit gevoel. Soms komt dat doordat het vaccin een verzwakte vorm bevat van het virus waartegen het beschermt. Dan maakt je (kind) in hele lichte mate de ziekte door en maakt het lichaam antistoffen aan. De klachten lijken dan op de ziekte waartegen je bent gevaccineerd. Echt heftige bijwerkingen zijn zeldzaam.

https://cms.vaccinatiescjgrijnmond.nl/uploads/images/Bijwerkingen.png

Tips om bijwerkingen te verzachten

Pijn, stijfheid of zwelling op de prikplek?
Bewegen biedt verlichting. Is de prik in de arm gegeven, dan helpt het om cirkels te maken met de arm. Kreeg je kind de vaccinatie in het been? Dan helpt luchtfietsen.
Is de plek van de prik warm of dik?
Koelen met een natte washand of theedoek kan de pijn en zwelling verminderen. IJs of coolpacks kunnen bevriezing veroorzaken, dus gebruik die niet.
Krijgt je kind koorts?
Koorts is een natuurlijke reactie na een vaccinatie en een pijnstiller is niet nodig. Voldoende drinken helpt uitdroging te voorkomen.
Heeft je kind veel pijn of huilt je baby veel?
Blijven de klachten, dan kun je later op de dag paracetamol geven. Lees wel altijd eerst de bijsluiter.

Wanneer moet je bijwerkingen melden?

  • Als je je zorgen maakt omdat de koorts lang dan 2 dagen aanhoudt of hoger is dan 39°C, neem dan altijd contact op met de huisarts. 
  • Als je (kind) bijwerkingen van een vaccinatie krijgt, meld dit dan bij het Bijwerkingencentrum Lareb. Zij houden onafhankelijk bij welke bijwerkingen optreden, om zo de veiligheid van vaccinaties en andere geneesmiddelen te garanderen.

Als jij of je kind een bijwerking krijgt van een vaccin (of van ieder ander medicijn dat je gebruikt) kun je dit melden op lareb.nl. Er verschillende onderzoeken waar jij aan mee kan werken.

Bijwerking of allergische reactie?

Zijn er andere klachten dan de gebruikelijke bijwerkingen van een vaccinatie? Neem dan contact op met het CJG. Misschien is er sprake van een allergische reactie. Weet je vóór de prik al dat je kind ergens allergisch voor is, of ben je zelf allergisch en ga je een vaccinatie halen? Meld het dan vóór de prik. De jeugdarts gaat dan na of je de prik mag krijgen of dat er een ander vaccinatieplan gemaakt moet worden. 

Hier vind je de bijwerkingen

Op onze vaccinatiepagina’s staan de meest voorkomende bijwerkingen per vaccinatie genoemd. Je vindt hier ook de bijsluiters.

Twijfel je?

Maak je je zorgen over bijwerkingen? Na of misschien ook al voor de vaccinatie? Je kunt al je vragen en twijfels met ons bespreken.

Neem contact met ons op