Pas op voor nepnieuws
Check altijd de bron van de informatie die je leest op internet. Niet elk onderzoek waarnaar wordt verwezen is namelijk even betrouwbaar. Lees waar je op kunt letten om nepnieuws te herkennen.
Om kinderen nóg beter te beschermen tegen ernstige infectieziekten gaat het Rijksvaccinatieprogramma vanaf 2025 veranderen.
Vaccineren is geen makkelijk gespreksonderwerp. Toch is het belangrijk dat we er juist wel met elkaar over praten. Hoe doe je dat?
Bij CJG Rijnmond zien we dat steeds meer zwangeren en ouders twijfelen of ze zichzelf of hun kind laten vaccineren. Door COVID-19 is die twijfel toegenomen. Wij vinden het belangrijk dat zwangeren en kinderen de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma krijgen. Maar we vinden het nóg belangrijker dat (aanstaande) ouders zich daar goed bij voelen. We vragen je niet om te kiezen voor vaccinaties omdat wij het zeggen, maar omdat je er zelf achter staat.
De belangrijkste bron van informatie, is wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast kan het fijn zijn om met anderen van gedachten te wisselen. We raden aan om in gesprek te gaan met mensen met allerlei meningen. Misschien vertellen zij iets waar je nog niet aan had gedacht. Hoe meer verschillende verhalen je hoort, hoe meer inzichten je opdoet. Zo merk je vanzelf waar jij je goed bij voelt.
Check altijd de bron van de informatie die je leest op internet. Niet elk onderzoek waarnaar wordt verwezen is namelijk even betrouwbaar. Lees waar je op kunt letten om nepnieuws te herkennen.
Een hoge vaccinatiegraad zorgt ervoor dat infectieziekten minder voorkomen. Daardoor blijven kwetsbare mensen en kinderen die niet gevaccineerd kunnen worden ook beschermd. Je beslissing gaat dus niet alleen over jouw kind, maar ook over andere mensen en kinderen. Dat maakt het zo belangrijk dat we met elkaar over dit onderwerp praten.
Vaccinaties zijn in Nederland al tientallen jaren vanzelfsprekend. Zo zijn we al generaties lang beschermd tegen ernstige infectieziekten. Maar misschien ken je iemand die de tijd heeft meegemaakt dat er nog geen vaccinaties waren. Of mensen uit een ander land waar weinig of geen vaccinaties zijn. Hoe denken zij over vaccineren?
Voor sommige mensen is vaccineren een gevoelig onderwerp. Tijdens je onderzoek zul je merken dat de discussie hoog kan oplopen, bijvoorbeeld als je een kritische vraag stelt. Maar het laatste dat je wilt is ruziemaken, zeker als je je twijfels bespreekt met je familie of je partner. Met deze tips houden jullie een open gesprek, dat jou kan helpen je eigen mening te vormen:
Als je één of meer gesprekken hebt gevoerd, slaap er dan telkens een nachtje over. Meestal hoef je een beslissing over vaccinaties niet direct te nemen. Verwerk alle informatie die je verzamelt en laat het bezinken tot je er zeker van bent.