Zwanger
De eerste vaccinatie is voor vrouwen die 22 weken of langer zwanger zijn. Je beschermt hiermee je baby gelijk vanaf de geboorte tegen kinkhoest. In het griepseizoen kun je ook de griepprik halen.
Om kinderen nóg beter te beschermen tegen ernstige infectieziekten gaat het Rijksvaccinatieprogramma vanaf 2025 veranderen.
Je wil dat je kind gezond en veilig opgroeit. Om je daarbij te helpen, zijn er voor alle kinderen in Nederland gratis vaccinaties. Deze beschermen tegen ernstige infectieziekten. Het CJG geeft de vaccinaties op één van de CJG-locaties of tijdens vaccinatiedagen.
Door vaccineren bescherm je je kind tegen vaak zeer besmettelijke (kinder)ziekten én draag je bij aan groepsimmuniteit voor zwakkere kinderen.
De vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma beschermen tegen besmettelijke (kinder)ziekten. Deze ziekten waren tot de jaren ’50 een groot probleem voor de volksgezondheid, maar door het programma zijn veel ervan vrijwel verdwenen. Gelukkig ook maar, want deze ziekten kunnen zeer ernstige en blijvende gevolgen hebben voor de gezondheid van je kind.
Voor veel infectieziekten is er sprake van groepsimmuniteit. Dat betekent: als genoeg kinderen ertegen zijn ingeënt, komt deze ziekte minder vaak voor. Zo worden ook kinderen beschermd die de prikken (nog) niet hebben gehad, bijvoorbeeld omdat ze te jong zijn of problemen hebben met de afweer.
De vaccinaties geven we tijdens een afspraak op één van onze CJG-locaties of vaccinatiedagen die we in de regio organiseren. In de uitnodiging staat waar je kind de prik(ken) kan halen. Er is altijd wel een priklocatie bij jou in de buurt. Tot 18 jaar kan je kind bij ons gratis de vaccinaties halen.
Vaccinatiekaart kwijt?
Dat kan gebeuren. Meld het bij binnenkomst en we helpen je verder.
Dan kun je ook terecht op onze vaccinatiedagen om de vaccinatie alsnog gratis te halen. Bekijk het overzicht van onze vaccinatiedagen voor een moment en locatie die jou uitkomt. Is je kind 8 jaar of jonger? Dan kun je altijd een afspraak met ons maken om een vaccinatie in te halen op één van onze CJG-locaties.
Op de vaccinatiedag kun je verschillende mensen tegenkomen. Van welkomstmedewerkers tot lijnverdelers en van jeugdartsen tot prikkers. Zij zijn er voor jou, bijvoorbeeld om je de kortste rij te wijzen, jouw vragen te beantwoorden en natuurlijk om je de prik(ken) te geven. Wil je weten welke professionals rondlopen tijdens een vaccinatiedag? Je ziet het in dit filmpje.
Leg je kind van te voren uit wat er gaat gebeuren en waarom. Veel kinderen vinden het soms een beetje spannend. Fijn dus om je goed voor te bereiden.
Een kind loopt altijd (enig) risico op een ziekte, maar dat risico verkleint als je kind er zelf tegen is ingeënt. Daarnaast is voor de meeste ziekten waartegen wij vaccineren de groepsimmuniteit op veel plekken hoog genoeg. Wel zien we helaas dat dit op steeds meer plekken niet meer het geval is (de laatste jaren zien we dat de vaccinatiegraad van het Rijksvaccinatieprogramma is afgenomen), wat de kans vergroot dat je kind met deze ziektes wordt besmet.
Zwangeren
Kinderen
Weet je niet meer zeker welke vaccinaties je kind heeft gehad? Je kunt de vaccinatiegegevens opvragen via het regiokantoor van de Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma’s (DVP)
Niet alle kinderen kunnen of mogen gevaccineerd worden. Denk hierbij aan kinderen die nog te jong zijn en kinderen die behandeld worden tegen kanker of een immuunziekte hebben. We vragen je bijzonderheden te melden vóór je kind een vaccinatie krijgt, bijvoorbeeld als je kind koorts heeft (temperatuur hoger dan 38,5º) of net een ingreep onder narcose heeft gehad. Lees er meer over.
Kijk op de pagina van de vaccinatie voor de bijwerkingen:
Net als sommige medicijnen, kunnen vaccinaties bijwerkingen hebben. De meeste bijwerkingen ontstaan snel en duren niet lang. Lees waar je op moet letten en wat je kunt doen.
De meeste zwangeren en kinderen hebben weinig last van bijwerkingen na een vaccinatie. Misschien wordt de prikplek later op de dag rood en warm of zwelt het een beetje. Het betekent dat het lichaam gaat reageren. Het wordt binnen een paar dagen minder.
Een klein aantal kinderen vertoont een late reactie tussen de tweede en vijftiende dag na de vaccinatie. Je kind kan dan wat hangerig zijn of heeft een lichte verhoging. Dit duurt meestal niet langer dan 2 dagen.
Heb je koorts? Drink dan voldoende.
Beweeg je arm of been waar de vaccinatie in is gegeven. Dit voorkomt stijfheid, pijn en zwelling.
Is de plek warm of gezwollen? Koel deze dan, met bijvoorbeeld een koud gemaakt washandje of theedoek.
Bij jonge kinderen helpt het om ze te knuffelen en af te leiden.
Zorg dat je een rustige dag hebt. Mocht je toch last krijgen van de vaccinatie, dan is het niet fijn als je een volle dag hebt.
Welke apps en websites geven je nog meer betrouwbare informatie?
Wij zetten ze voor je op een rij.