Verhalen over vaccineren
In de onderstaande video’s praten families over vaccineren. Luister naar de verhalen voor ervaringen, tips en advies.
Om kinderen nóg beter te beschermen tegen ernstige infectieziekten gaat het Rijksvaccinatieprogramma vanaf 2025 veranderen.
Ben je (bijna) ouder? Dan sta je voor de keuze om je kind wel of niet te laten vaccineren. Al generaties lang bieden vaccins bescherming tegen ernstige infectieziekten. Op deze pagina vind je onderbouwde informatie en verhalen van anderen. Zo kan jij een keuze maken die bij jou en je kind past.
In de onderstaande video’s praten families over vaccineren. Luister naar de verhalen voor ervaringen, tips en advies.
Sommige infectieziekten geven nog steeds klachten, ook al is je kind gevaccineerd. Het verschil is dat de klachten milder zijn wanneer je kind gevaccineerd is.
Helaas kan je kind van iedere vaccinatie bijwerkingen krijgen. Meestal zijn deze bijwerkingen mild. Denk aan lichte pijn en roodheid op de prikplek of verhoging. In heel zeldzame gevallen kunnen er wel ernstige bijwerkingen optreden.
Nee, voor kinderen tot 18 jaar zijn de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma gratis bij de jeugdgezondheidszorg. In de regio Rotterdam-Rijnmond (met uitzondering van Capelle aan den IJssel) is dit CJG Rijnmond. In het griepseizoen - dat loopt van 15 oktober tot 1 maart - kunnen zwangeren na de 20-wekenecho, naast de vaccinatie tegen kinkhoest, ook de griepprik gratis halen.
Als je zwanger bent kan je tijdens je zwangerschap een kinkhoestvaccinatie en griepprik halen. Na de vaccinatie, maakt je lichaam antistoffen aan. Via de placenta gaan die antistoffen naar je baby. Het vaccin zelf komt niet bij je baby. De antistoffen beschermen je baby tegen ernstige ziekten in de eerste maanden na de geboorte. De vaccinaties zijn veilig voor zowel moeder als baby.
Via borstvoeding wordt een kind tijdelijk beschermd tegen bepaalde ziekten. Bijvoorbeeld darm- en luchtweginfecties. Maar borstvoeding beschermt niet of onvoldoende tegen ziekten waartegen je via het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd kunt worden. Denk hierbij aan polio, difterie, kinkhoest en hersenvliesontsteking.
Het komt zelden voor dat vaccinaties ernstige bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen zijn mild. Denk aan hangerigheid, koorts en last van de prikplek. Bij 1 kind op de 1,5 miljoen kan een ernstige allergische reactie optreden. Bijwerkingencentrum Lareb houdt alle bijwerkingen bij.
Dit is niet waar. Als je kind mazelen heeft gehad, is het volledig beschermd tegen de ziekte. Maar je kind kan tijdens de ziekte wel heel ziek worden of zelfs overlijden. Daarnaast heeft je kind, als het mazelen heeft doorstaan, nog een lange tijd een verminderde weerstand. Daardoor kan je kind vatbaarder zijn voor andere, ernstige infectieziekten. Na een mazelenvaccinatie komt dit niet voor.
Er is geen relatie gevonden tussen vaccinaties en autisme. Er is een Deens onderzoek geweest in 2019 waarbij 657.461 kinderen, die geboren zijn tussen 1999 en 2010, zijn gevolgd. Hierbij is onderzocht of autisme vaker voorkomt bij gevaccineerde kinderen dan bij niet-gevaccineerden. Er bleek geen verschil te zijn.
Op internet is een vervalst onderzoek van Wakefield en collega’s (1998) te vinden, waarin het verband met het vaccin tegen bof, mazelen en rodehond (BMR) wordt gelegd. De eerste tekenen van autisme worden meestal herkend tussen 1 en 2 jaar en is grotendeels erfelijk bepaald. Op deze leeftijd wordt de BMR-prik gegeven. Uit ander onderzoek blijkt dat vaccinaties geen autisme veroorzaken. Het Wakefield onderzoek is ingetrokken, omdat er sprake was van fraude.
Er zitten geen kwikverbindingen in de vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma. Er zitten wel aluminiumverbindingen in de vaccins; DKTP-Hib-HepB (difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Haemophilus influenzae type b en Hepatitis B), pneumokokken, HPV (humaan papillomavirus) en meningokokken ACWY. Deze stof zorgt ervoor dat het immuunsysteem krachtiger reageert.
Vaccineren is een gevoelig onderwerp. Veel mensen vinden het moeilijk om erover te praten. Heb jij er weleens over gepraat? Misschien leidde dat tot discussie. Als je twijfels deelt met je partner, familie, of vrienden, wil je natuurlijk geen ruzie. Daarom geven we hier tips voor een open gesprek dat je helpt om je eigen mening over vaccineren te vormen.
Lees al onze tipsAls je zwanger bent, heeft vaccineren al veel voordelen. Je kan je baby en jezelf dan al beschermen tegen ernstige infectieziekten als kinkhoest en griep.
Meer informatie voor zwangerenDoor je kind te vaccineren wordt hij niet of minder ziek en draagt hij ook geen ziekten over aan anderen die niet beschermd zijn.
Meer informatie voor oudersHet kan zijn dat je nog vragen over vaccineren hebt. Je vindt de meest voorkomende vragen en antwoorden op onze pagina met veelgestelde vragen.